Nieuws

Online publicatie april 2024

In april 2024 heb ik meegedaan aan de gedichten carrousel van de Haarlemse Dichtlijn.

Deze keer het sterke gedicht “Durf” van dichter Monika Joras als inspiratie en start van het carrousel. Monika heeft al vele dichtbundels uitgebracht welke zij graag met je deelt via haar website.
Mijn reactie op haar gedicht, als ook de reacties van alle andere dichters, zijn te lezen op de website van de Haarlemse Dichtlijn tot aan een nieuwe carrousel.

Opnieuw een interessante carrousel vanuit diverse perspectieven. Laat je inspireren. Klik hier voor alle gedichten, zolang de publicatie online staat.

Durf, jezelf durven zijn, jezelf zijn. Het klinkt zo makkelijk en vanzelfsprekend, waarom is het dan vaak toch zo lastig …

Afbeelding gecomponeerd samen met AI, prompt geïnspireerd op mijn gedicht “Durf ik.”

Online publicatie maart 2024

In maart 2024 heb ik opnieuw meegedaan aan de gedichten carrousel van de Haarlemse Dichtlijn.

Deze keer een prachtig gedicht van dichter Simon Mulder als inspiratie en start van het carrousel.
Mijn reactie op zijn gedicht, als ook de reacties van alle andere dichters, zijn nog even te lezen op de website van de Haarlemse Dichtlijn.

Wederom een interessante carrousel vanuit diverse perspectieven. Laat je inspireren. Klik hier voor alle gedichten, zolang de publicatie online staat.

Afbeelding bij gedicht: Misschien wil ik nieuwsgierig blijven naar jou. Winterlandschap met mens in het midden en appelbloesems.

Afbeeldingen gemaakt met behulp van AI, prompt delen uit mijn gedicht. In de nabewerking heb ik diverse beelden samengebracht en bewerkt.

Stilte Lied tijdens het Gooi maar in m’n pet festival, Emmen.

Het jaarlijkse “Gooi maar in mijn pet” festival in Emmen viert dit jaar zijn 23e editie. Het festival vindt plaats op zondag 24 september 2023. Aan het straatmuzikantenfestival kunnen zowel professionele muzikanten als amateurs deelnemen en hun muziek aan een groot publiek ten gehore brengen. Elk instrument is welkom, maar de nadruk ligt op onversterkt spelen en orginaliteit. Naast een leuke ervaring om deel te nemen, zijn er ook prijzen te winnen. Het straatmuzikantenfestival wordt georganiseerd door Gerald Janse.
Hiernaast vind je de kaart met een overzicht van plekken waar je de muzikanten kunt vinden. Sommige plekken zijn reserve plekken. Circa 35 muziekanten doen dit jaar mee.

Zelf sta ik met het Stilte Lied bij nr. 41, op de hoek van het Mondriaanplein (nr. 43). Ik sta niet in de inham omdat ik geen geluid maak is het belangrijk dat mensen me zien. Wees welkom en laat je verrassen door wat ik je in stilte toezing! Zie de agenda voor tijden.

Lang geleden zong ik met mijn stem en bespeelde ik de piano. Een lang vervolgen droom, of toch niet? Nu speel ik met beeld en woorden in mijn fotografie en gedichten totdat ik tegen de gelimiteerdheid van woorden aanliep. Vandaaruit ontstond het Stilte-Gedicht, wat transformeerde in het Stilte-Lied.

Kaart van Emmen Centrum met daarop de locaties waar je de artiesten kunt vinden tijdens het Gooi maar in m'n pet festival te Emmen op 24 September 2023.
Kaart van Emmen Centrum met daarop de locaties waar je de artiesten kunt vinden tijdens het Gooi maar in m'n pet festival te Emmen op 24 September 2023.

Morgen orkest 1064

Kort verslag in woord en beeld van de feestelijke opening van expositie Florilegium Amsterdam 1064 door IJda Smits, in New Metropolis Nieuw-West.

Het was een rijk programma met openingsspeech van Rosa van Rumpt, programma coördinator bij het Van Eesteren Museum. Waarna het derde boek met handgemaakte omslag werd uitgereikt.

Daarna volgde de poëtische voordrachten van mij en Azar Tishe.
Zoals beloofd tijdens de opening, deel ik hieronder het gedicht: Morgenorkest 1064: opstart harmonie, welke ik speciaal voor en geïnspireerd op, het Florilegium Amsterdam 1064, heb geschreven.

Als verrassing kregen we ook nog een spoedcursus in cyanotypen door IJda. Super leuk! De resultaten waren divers. Hierbij mijn resultaat:

Cyanotypie van een hand.

Heb je de opening gemist? Je kan t/m 1 juli nog de prachtige cyanotypieën en het Florilegium boek bewonderen. Kijk op de website van IJda voor de data en tijden.

NOTE: de expositie is verlengd en de finissage van 1 juli is uitgesteld tot later in juli! De exacte datum wordt binnenkort bekend gemaakt.

Afbeelding van Poëzie Voordracht Zatarra Rafaël tijdens opening expo Florilegium Amsterdam 1064.
Afbeelding van Poëzie Voordracht Zatarra Rafaël tijdens opening expo Florilegium Amsterdam 1064.

Boven:
poëzie voordracht Zatarra Rafaël
Beneden:
tijdens het maken van een cyanotypie

Met dank voor de foto’s, welke zijn gemaakt door Michiel Wijnbergh.

Afbeelding genomen door Michiel Wijnbergh tijdens mini cursus cyanotypen door IJda Smits tijdens de opening van haar expositie Florilegium Amsterdam 1064.
Afbeelding genomen door Michiel Wijnbergh tijdens mini cursus cyanotypen door IJda Smits tijdens de opening van haar expositie Florilegium Amsterdam 1064.

Morgenorkest 1064: opstart harmonie


Het is een rustige morgen
Nevelfluister verdampt zachtjes
in de suizende, altijd aanwezige
ondertoon van het verkeer

De fluiten begonnen laat vanmorgen
een reiger houdt overzicht in het ochtendgloren
waar het orkest van 1064
langzaam op gang komt

De eerste koorleden laten van zich horen
ook de percussie is wakkergeschut
laat voor- & achterdeuren klinken
ook de autodeuren en een enkele fietsbel doen mee

De wind zucht, in zijn diepe slaap
een paar twijgjes bewegen geruisloos, heen en weer

Dan heft de reiger zijn baton
de distel knikt
de witte klavers zetten zachtjes in

Oei, wat was dat …
de valse ridderspoor viel uit de toon,
de violen helpen het geheel weer op de rit

het herderstasje laat het koolzaad ritselen
het zevenblad voegt een jazzy noot toe
en begint, samen met de wilde hyacint, te swingen

de wind wordt wakker en laat pardoes
de laatste paardenbloempluisjes meedansen

het kleefkruid brengt alles samen voor een conclusie
waarbij de oosterse anemoon en de aronskelk
het geheel met warmte afsluiten

Nu de kelen zijn gesmeerd,
de stengels soepel
en alles stevig is geworteld
kan het minnende middagmeer beginnen

Zatarra Rafaël

Ingekleurde Cyanotype van een knikkende distel door IJda Smits.
Ingekleurde Cyanotype van koolzaad en herderstasje door IJda Smits.
Ingekleurde Cyanotype van kleefkruid door IJda Smits.

Van boven naar beneden:

de knikkende distel
het herderstasje en
het koolzaad
het kleefkruid

Cyanotypieën door IJda Smits

Voordracht in New Metropolis bij Opening Expositie van IJda Smits

Op 10 juni 2023 om 16.00 uur opent de expositie van IJda Smits, Florilegium Amsterdam 1064 in
New Metropolis Nieuw-West.

Voor haar project maakte IJda onder andere een boek in twee uitvoeringen, een gedrukte – en een handgemaakte versie waarvoor ze vele blauwdrukken van planten in haar omgeving heeft gemaakt, ook wel bekend onder de term cyanotypie, een oude fotografische techniek, ontdekt door John Herschel in 1842. Het was echter Anna Atkins, die het toepaste in de fotografie en in boekvorm uitbracht. Meer over het Florilegium en cyanotypes kun je vinden op de website van IJda.

IJda en ik startte in maart 2019 een dichtwisseling. Voor de opening van haar Florilegium project vroeg ze mij of ik een paar gedichten wil voordragen? Natuurlijk!

Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via de website van New Metropolis.

Ingekleurde Cyanotype van daslook door IJda Smits.
Ingekleurde Cyanotype van een akelei bloem door IJda Smits.
Ingekleurde Cyanotype van Doorwaskervel door IJda Smits.
Ingekleurde Cyanotype van zuring door IJda Smits.

Poëziefestival Haarlem 2023

Op hemelvaartsdag, 18 mei 2023, strijkt het poëziefestival van de Haarlemse Dichtlijn neer in en om het Verhalenhuis in Haarlem. Het programma voorziet in een parallelle programmering over drie ronden, verspreid over 4 podia.

Joshua Baumgarten opent om 13.00 uur het festival. Inloop vanaf 12.30 uur. Renske Leijten neemt het eerste exemplaar van de festivalbundel in ontvangst. De presentatoren voor deze editie zijn: Ingrid Elsing van de poëzieclub van de kennemer Boekhandel, Yvonne Weijers, vertolker van gezongen poëzie van Emily Dickinson en Elly de Waard, Jan Hoekema, debatleider in de Pletterij, en stadsdominee Tom de Haan.

Zelf ben ik ingedeeld in de 1e ronde bij Jan Hoekema en de 2e ronde bij Tom de Haan.

Bezoeken van het festival is gratis maar reserveren is wel nodig. Je kunt een nul-euro-ticket bestellen op de website van het Verhalenhuis, klik hier.

Dichtbundel

Ook dit jaar wordt er opnieuw, speciaal voor deze gelegenheid, een prachtige festivalbundel uitgegeven waarin van elke deelnemende dichter een nieuw gedicht is opgenomen.
Je kunt de bundel aanschaffen tijdens het festival. Hiermee steun je het festival zodat er ook volgend jaar weer een festival georganiseerd kan worden en neem je een mooie herinnering mee naar huis.

Thema

Het thema van dit jaar is: plot… (als in de plot van een verhaal). Desalniettemin zijn de dichters vrij om er eigen poëzie van te maken. Tijdens het festival is er (per ronde) voor elke dichter ruimte om drie gedichten voor te dragen.

Ja, het gedicht dat van mij in de bundel staat, ga ik zeker voordragen! De andere gedichten houd ik nog even voor mijzelf maar zullen ook gedichten zijn welke ik nog niet eerder heb voorgedragen. Kom langs en laat je verrassen!

Klik hier voor het gepubliceerde gedicht.

Reis je met het OV?

Neem vanaf station Haarlem CS, buslijn 3 richting IJmuiden, uitstappen bij halte Spaarnhovenstraat. Weg oversteken naar het Verhalenhuis.

Foto van voordacht tijdens poëzie podium van oktober 2022 van de Haarlemse Dichtlijn.

Voordracht tijdens het poëzie podium van oktober 2022, Haarlemse Dichtlijn, in het Verhalenhuis.

Foto door Geek Zwetsloot.

Online publicatie april 2023

In april 2023 heb ik opnieuw meegedaan aan de gedichten carrousel van de Haarlemse Dichtlijn.

Deze keer een gedicht van dichter Diana Ozon als inspiratie en start van het carrousel.
Mijn reactie op haar gedicht: “de sterkste,” als ook de reacties van alle andere dichters, zijn nog even te lezen op de website van de Haarlemse Dichtlijn.

Wederom een interessante carrousel vanuit diverse perspectieven. Laat je inspireren. Klik hier voor alle gedichten, zolang de publicatie online staat.

Voor mijn gedicht, vroeg ik mijzelf af:
“De sterkste, wie of wat is dat dan?”

Voor mijn gedicht klik hier.

(Afbeelding veer gemaakt met behulp van AI. Prompt onderdelen uit mijn gedicht).

Afbeelding van zacht veertje dat neergedwarreld is op mos. Hier symbool voor de veerkracht van zachtheid. Gemaakt met behulp van AI voor bij mijn zelfgeschreven gedicht over de vraag wie de sterkste is.

Online publicatie

In maart 2023 heb ik meegedaan met de gedichten carrousel van de Haarlemse Dichtlijn.

Een prachtig gedicht van dichter Maria Barnas als inspiratie en start van het carrousel.
Mijn reactie op haar gedicht, als ook alle reacties van alle andere dichters, zijn nog circa 1 maand te lezen op de website van de Haarlemse Dichtlijn.

Het is een interessante carrousel geworden vanuit diverse perspectieven. Laat je inspireren. Klik hier voor alle gedichten, zolang de publicatie online staat. In april volgt een nieuwe carrousel.

Voor mijn gedicht klik hier.